OM CHEERLEADING!
Publicerat den

IDROTTEN CHEERLEADING

Idrotten cheerleading, som föddes för mer än 100 år sedan i USA, består av bland annat momenten gymnastik, hopp, dans, bygg och akrobatik. Allt kännetecknas av ett högt tempo samt ett skarpt och koncist rörelsemönster. Momenten utövas var och ett för sig eller koreograferas samman till ramsor eller musik. Friheten är stor, men målet är ett synkroniserat framförande som utstålar energi och glädje och därigenom entusiasmerar åskådaren. Idrotten kan, förutom att utövas som ren träning, även utövas vid matcharrangemang, uppvisningar eller som tävlingssport. På de 100 år som cheerleading existerat har idrotten hunnit sprida sig över så gott som hela världen.

CHEERLEADING I SVERIGE
Cheerleading kom till Sverige i mitten på 80-talet och har sedan dess haft en enorm utveckling. I dag kan man se cheerleadingen i Sverige vid många olika tillfällen, både på matcher, uppvisningar i olika sammanhang och tävling. Sedan 1989 har vi haft nationella mästerskap och numer arrangerar Svenska Cheerleaderförbundet varje år ett flertal mästerskap: fem distriktsmästerskap och ett svenskt mästerskap.

SVENSKA CHEERLEADERFÖRBUNDET
Den 11 juni 1995 bildades Svenska Cheerleaderförbundet, SCF. Vi finns inom Riksidrottsförbundet via ett samarbetsavtal med Svenska Gymnastikförbundet. Runt om i landet finns vi också representerade genom våra fem distrikt - norra, östra, västra, södra och Stockholm.

VÅRA UTÖVARE
I dagsläget har vi såväl manliga som kvinnliga utövare i Sverige. Cheerleaders syns på matcher inom många olika idrotten som handboll, ishockey, amerikansk fotboll, basket för att nämna några. Tävlingsverksamheten äruppdelad på sex klasser (cheerdans, cheer B, cheer A, mixed, individuella, par) och tre åldersdivisioner (miniorer, juniorer, seniorer).

VÅRT ARBETE
SCF arbetar för och har till uppgift att främja och administrera idrotten cheerleading i Sverige. Vi utbildar såväl tränare, som ledare och utövare. Dessutom lämnar vi ett aktivt stöd till de skolor som har cheerleading på schemat, tex under elevens fria val.

INTERNATIONELLT SAMARBETE
SCF är anslutet till European Cheerleader Association, ECA, samt International Cheerleader Federation, ICF. Därigenom samarbetar vi internationellt med andra förbund. På internationell nivå deltar Sverige i både europamästerskap, EM, och världsmästerskap,VM.

KONTAKTINFORMATION
Sedan 1996 har SCF ett förbundskansli i Idrottens hus i Farsta, Stockholm. För mer inforkontakt med någon av våra många föreningar och distrikt som finns runt om i landet ber vi er kontakta oss.mation eller för att komma i







NAMN
 

MAIL


URL





Spara?